2013. február 11., hétfő

Pocaknapló- azaz terhesség alatti bőrápolás

Második kisbabáját váró, pocakot növesztő kismama lévén fontosnak tartom, hogy beszéljünk a terhesség alatti bőrápolásról is! Ilyenkor nem csak magunkra kell gondolnunk, és legyintenünk, hogy ugyan már én halhatatlan vagyok, mit nekem szennyezőanyag, mesterséges káros anyag, hanem egy pici angyalkára is gondolnunk kell, aki ha akarja ha nem, részesül abból amit mi magunkon, szánkon és bőrünkön keresztül eljuttatunk hozzá.
Előző terhességem során is kizárólag a juhtejes szappanokat használtam, hiszen tudtam és tapasztaltam már akkor is, hogy a bolti tusfürdők, testápolók- amik gyakran drágábbak is egy jó minőségű természetes terméknél- nemcsak hogy alig, szinte nem is hidratálnak, de inkább szárítják a bőrt és némelyikben rémisztően sok mesterséges káros anyag található, ami sem a kismamának sem a benne növekvő babának nem válik előnyére. Igaz akkor még kicsit kisebb volt a választék juhtejes szappanokból, azóta szélesedett a skála, amiből válogatni lehet.

           Holt-tengeri iszap szappan
Olívaolajos szappan
Száraz bőr

Első terhességemnél is első sorban a mandulaolajos, olívaolajos és holt-tengeri iszap szappanokat használtam, hiszen nagyszerűen és természetes módon, természetes összetevők révén hidratálják és táplálják az igénybe vett bőrt, mindezek mellett pedig illatuk nem túl hivalkodó, így nem lettem rosszul tőlük. J Ezt azért írom, mert mind az első, mind a mostani terhességem első 3 hónapjában nem bírtam a szagokat, hányingerem lett sok mindentől, még az erős illatú kozmetikumoktól is. (a gyömbér-lime szappant szeretem még használni, mert friss, citromos illatával reggelente felpörget, energetizál). Viszont ne csak kívülről hidratáljunk, hiszen mit sem ér, ha belülről a szervezet szomjazik. Igyunk meg napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet, ezt rendszeresen betartva bőrünk szebb, selymesebb és rugalmasabb lesz.


Narancsbőr, terhességi csíkok

A hidratálás mellett figyelmet kell fordítanunk a bőrünk „tornáztatására” is. A terhesség alatt a bőr megnyúlik és könnyen veszít rugalmasságából, így ha nem ápoljuk megfelelően, akkor bizony csúnya nyomokat hagyhat. (persze így sem védhető ki 100%-ig a narancsbőr, bizony a rendszeres mozgásra mind a terhesség alatt és mind utána is szánjunk elegendő időt!). Most hogy már szépen nő a pocakom, elkezdtem használni a száraz növényi részeket tartalmazó szappanokat is, hiszen ezek nagyon jól masszírozzák a bőrt, ezáltal serkentik a vérkeringést, rugalmasabbá teszik a bőrt, így jó eséllyel megelőzhetők a terhességi csíkok és csökkenthető a narancsbőr kialakulása, fő összetevőjüknek, a juhtejnek köszönhetően pedig rendkívül jól hidratálnak, így több legyet is ütünk egy csapásra. 


Most éppen a rózsa-mák juhtejes szappant használom, mely hamarosan elérhető lesz ismét a webáruházban is. Nagyon kellemes rózsa illata van, és a benne lévő mákszemek isteni bőrradírizók.  (korábban már teszteltem, így bátran mondhatom, valóban feszesíti a bőrt, és most terhességem során is sokat várok tőle, de a végeredmény majd úgyis csak hónapok, és dupla- tripla méretű pocak és combok mellett látszik igazán.  ;)
További bőrradírozó szappanok, melyeket terhesség során is nyugodt szívvel használhatunk a narancsbőr kialakulásának megelőzésére:





A juhtejes szappanok használata mellett igaz ritkán, de használok testápoló krémet is, leginkább a lelkem dédelgetéséért és a fantasztikus illatukért teszem. Heti 2-3 alkalommal átmasszírozom vele a comb, popci és pocak tájékát, hiszen ezek most a leginkább igénybevett testrészeink, legalább is nekem.:) Testápolóból is csak a természeteset, az Ovis juhtejeset használom. 3  különféle illatú juhtejes testápolónk van, melyek közül már mindhármat próbáltam, és őszintén mondom nem tudnám egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a kedvenc.
Talán az olívaolajos, mert olyan egészen különleges illattal rendelkezik. Hidratálásban mindhárom teljesen egyenrangú, és nemcsak a mindennapi, de a terhességi bőrápolásban sokat segíthet az extrém száraz bőrűeknek is.


Pattanások

Hát igen, felnőttkor, érettség ide vagy oda, nekem is meg kell küzdenem még mindig a pattanásokkal. Nem használok méregdrága kencéket, gyógyszereket, hanem egyszerűen csak reggel és este felhabosítom a körömvirág szappant és jól átmasszírozom vele az arcbőrömet. Rajta hagyom 1-2 percig, hogy jól beszívja a bőröm a hatóanyagokat, majd leöblítem. Időnként ha száraznak érzem utána a bőrömet, akkor az Ovis testápolók egyikével vékonyan bekenem és nagyjából ennyi az arcápolási rutinom. Próbálok sok zöldséget és gyümölcsöt enni, hiszen a táplálkozástól is függ a bőrünk állapota, így vannak kevésbé pattis napok, vannak rosszabbak.. Egy biztos, ne kapargassátok (mint én- ez egy nagyon rossz szokásom), ha mégis, akkor pedig éjszakára a sebeket egyszerű olívaolajjal kenjétek be, csodát tesz a bőrrel. Sőt, anyósom szerint szájöblögetésre is kiváló, elpusztítja a  káros baktériumokat.

Van még esetleg olyan bőrprobléma, ami várandós kismamákat érint és kihagytam volna? Írjátok meg bátran kérdéseiteket, tapasztalataitokat, így segítsünk egymásnak ebben a kissé megterhelő, de annál csodásabb időszakban.

A juhtejes szappanok jótékony hatásairól korábban írtam, katt IDE.

2 megjegyzés :

  1. Kedves "Pocakos"!

    Gratulálok a kis jövevényhez, remélhetőleg tejben-vajban lesz fürdetve, hisz akinek az Anyukája ilyen szuper termékekkel foglalkozik, ott már vele született igényként lép fel a természetes életmódhoz való ragaszkodás!
    Nagyon hasznos jó tanácsokat kaphat aki ezt a blogot átolvassa, ígérem szólni fogok a környezetemben élő kismamáknak, hisz sokan valóban nem törődnek azzal, hogy mi kerül a szervezetükbe. Én, mivel használom is (bár nem vagyok babavárásban)nagyon hasznos jó szappannak tartom a vörösbor-szőlőmagolaj kivonatot tartalmazó terméket. Magas antioxidáns tartalmú, a szőlőmagolaj- juhtej variáció pedig nagyon jó hidratáló, bőrfeszesítő hatású, ami a pocak bőrfelületén fontos ezekben a hónapokban. Jól kiegészíti a Vörösboros testápoló, megadva a bőr lágyságát és nagyon finom az illata is.
    Kár, hogy amikor én babát vártam nem voltak ilyen egészséges jó termékek.
    Jó egészséget kívánva, várjuk a friss információkat.
    Üdvözlettel:
    Szilvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Szilvia a gratulációt! :)
      A Vörösboros-szőlőmagolajos termékeinknek hamarosan egy egész bejegyzést szentelünk, hiszen úgy gondolom nagyon is érdemes mind róluk, mind a vörösbor és a szőlő, szőlőmagolaj jótékony hatásairól beszélni, főképp ebben az influenzás időszakban.

      Törlés