2013. május 14., kedd

Repceméz- vashiányra, gyomorsavtúltengésre

A múltkori agárdi fesztivál forgatagában volt szerencsém megismerni egy nagyszerű magyar méztermelőt, Baranyi Zoltánt. Mivel kismama vagyok, így növekvő pocakom láttán szóba kerültek a terhességgel járó nehézségek. Biztos sok kismama társam is ugyanúgy szenved a gyomorsavtúltengéstől, mint én. És most jön, ami igazán meglepett. Baranyi Zoltán rögtön előkapott egy repcemézet, hogy tessék gyomorsav ellen eszegetni. Néztem nagyokat, de gondoltam ám legyen, mert egyrészt méztermelőként azért csak többet tud a mézekről, mint én, ;))) másrészt igyekszem minden problémára természetes "orvosságot" találni a szintetikus gyógyszerek helyett.
Hazaérve rögtön ki is próbáltam vajas- mézes kenyér formájában. Nyilván rögtön nem érez az ember semmit, viszont este lefekvéskor furcsa volt, hogy nem mar a gyomorsav olyan elviselhetetlenül, mint általában. Azonnal utána olvastam az interneten a dolgoknak és valóban igaza volt az úrnak.



A következő információkat találtam a Repcemézről:
- színe halványsárga és krémszín között változó lehet
- állaga krémszerű, ezért krémméznek is hívják. A magas szőlőcukor tartalma miatt hamar kikristályosodik. (a magas szőlőcukor tartalma miatt nem szabad túlzásokba esni vele, ugyanúgy mint más magas cukortartalmú élelmiszerekkel, főleg a terhesség idején kell határt szabni, de biztonsággal, sőt ajánlottan fogyasztható megfelelő mennyiségeben)
- szinte egyedülállóként a mézek között lúgos kémhatású, így gyomorsavtúltengés esetén javasolt fogyasztása
- gyulladáscsökkentő, erősítő, fertőtlenítő hatással rendelkezik
- magas vastartalma miatt kifejezetten ajánlott vérszegénységben szenvedőknek is!

A legutolsó sor szintén meglepett és meg is örültem neki, mert időközben kézbe kaptam a legutóbbi vérvizsgálati leletemet, ami sajnos kicsit alacsony vastartalmat jelzett. Ezzel a mézzel viszont két legyet ütök egy csapásra. :) Sőt hármat, mert nagyon finom. Természetesen mértékkel fogyasztom, de rendszeresen, így bízom benne, hogy lényegesen javítani fog a fent említett két problémámon.

Egy kis segítség, ahol információt kaphattok erről és további finom és különleges (cseresznyés, gesztenyés..stb...) mézekről:

Baranyi Zoltán, 9312 Szilsárkány, Szabadság u. 2 , http://www.baranyaimeheszet.hu/kezdo.html
Nyáron nagyon sok fesztiválon, vásáron megtalálhatjátok Őket és finom mézeiket, kismamáknak feltétlenül javaslom a repceméz kipróbálását,! ;))) /terhességi cukorbetegség fennállásakor, feltétlenül kérdezzétek meg a kezelőorvost, diabetikust!!!/

Ha van kismama ismerősöd, vagy olyan, akinek segíthet a fenti írás a problémái csökkentésében, akkor oszd meg vele bátran a lenti "Küldés" gombbal! :) köszönöm