2013. július 17., szerda

Takarítsunk ecettel

      

     Mindenki ismeri az ecetet, mint konyhai hozzávaló, élelmiszer. Rengetegen használják a háztartásban is, konyhában, fürdőben stb... mint tisztítószer. Most összegyűjtöttünk néhány egyszerű házi praktikát, hátha sokan találtok köztük olyat, amit eddig még nem próbáltatok és hasznos lehet számotokra, illetve ha tudsz olyat, ami nem szerepel a lenti listában, írd meg kommentben bátran, bővüljön csak ez a lista, hiszen minél több területen tudjuk helyettesíteni a vegyszereket, annál nagyobb biztonságban vagyunk otthon, és az egészségünket sem kell féltenünk. :)

A házi praktikákhoz a legegyszerűbb kb. 10%-os háztartási ecet is megfelelő, semmiképpen se a drága és különleges, ízesített eceteket válasszuk.

1          Az ecet hatékony a penész elleni harcban. Minden felületen lehet használni hígítva vagy hígítás nélkül, a penész erősségétől függően.

2.       Ha végigtöröljük ecetes ruhával a kenyértartót, a pékáruk tovább frissek maradnak.

3.       Az ecet segítségével szépen lehet tisztítani a króm, inox és rozsdamentes felületeket.

4.       Csodát tesz az üvegfelületekkel.

5.       Az ecet segítségével el lehet tüntetni a golyóstoll, gyümölcslé és vörösbor okozta foltokat.

6.       Télen a csizmánkra, cipőnkre kiülő sóréteg eltávolításában is hatékony.

7.       Ha valamelyik műanyag edényünkbe bevetette magát egy kellemetlen szag, egy kenyérdarabot itassunk át ecettel, majd zárjuk a dobozba egy napra, ezután öblítsük át meleg vízzel.

8.       A hűtőszekrényünket is mossuk át időnként ecetes vízzel, így tiszta és szagmentes lesz.
9.       A régi szőnyeg színét is felfrissíthetjük, ha egy csésze ecetet belekeverünk 4 liter vízbe és azzal keféljük át a szőnyeget.

10.   A mosógépet és mosogatógépet is alkalmanként mossuk át ecettel, így nem csak a szagok és baktériumok tűnnek el, felfrissül a gépünk, hanem még a vízkőnek is búcsút inthetünk.

11.   Tea,- vagy kávéfőző vízkőoldására is bátran alkalmazzuk az ecetet. Öntsünk bele egy csésze vízzel hígított ecetet, majd főzzük át vele, majd öblítsük ki. Szépen oldja a vízkövet, ezzel áramot és pénzt takaríthatunk meg, mivel gyorsítja a melegítési időt (tiszta fűtőszál).

(forrás: Kék Ég, 2013 tavasz)