2013. június 23., vasárnap

3 tuti testpermet recept természetes összetevőkből

Ebben a forró nyári melegben jól esik mindenkinek egy kis felfrissülés. Most 3 tuti testpermet receptet hoztam Nektek, melyek csak természetes összetevőkből állnak, így nem veszélyeztetik az egészségedet, bőrödet, sőt rendkívül jótékony hatással bírnak és persze nagyon egyszerű elkészíteni őket, a fantasztikus illatukat azt hiszem már felesleges is említenem. ;))

Ezekhez a testpermetekhez illatosítóként természetes illóolajokat használunk, melyeknek előnye nem csak a finom illatuk és maga a tény, hogy természetes összetevők, hanem mindemellett különböző gyógyhatással is rendelkeznek, magas antibakteriális, gombaölő és vírusellenes tulajdonságúak. Bőrön keresztül jól felszívódnak és nem halmozódnak fel a szervezetben.



 Amire szükséged lesz.....

- kb. 240 ml desztillált víz (hiper-szuper marketekben és benzinkutakon is könnyen beszerezhető)
- 1 evőkanál varázsmogyoró (drogériákban, bioboltokban, internetes webshopokban megvásárolható)
- 20-30 csepp illóolaj
- spray tartály (kb. 240 ml) (interneten is beszerezhető)



Központi összetevő a varázsmogyoró, amit én csak úgy magában is szoktak használni, mint hónaljspray, és elmondhatom, hogy a legizzasztóbb napokon is megállta a helyét. Nem mondom, hogy nem izzadtam kicsit sem, de ember legyen a talpán, aki 37 fokban nem izzad meg kicsit sem, viszont semmilyen kellemetlen szagot nem árasztott a vele befújt bőrfelület. Egyébként időnként a juhtej szappanos arcmosások után is szoktam használni, amolyan tonikként alkalmazva, nagyon jól frissít. Az illata pedig engem az ice teákra emlékeztet kicsit.;)

A varázsmogyoróról néhány szó, és tényleg csak néhány, mert az interneten rengeteg információ van róla: a hamamelis (varázsmogyoró) virágvize kiválóan használható kombinált, zsíros, érzékeny, vagy irritált bőrre. Tisztító, fertőtlenítő, összehúzó és frissítő hatású. 

Vágjunk bele a testpermet összeállításába!

Öntsük a desztillált vizet a tartályba, majd adjuk hozzá a varázsmogyorót, végül pedig a választott illóolajat (illóolajakat) és jó erősen rázzuk össze, ne sajnáljuk, csak mintha épp koktélt készítenénk. ;))

Az illóolajok tárháza, variációs lehetősége szinte végtelen, amilyen hangulatod van olyat választasz, illetve ha célzott problémád van, fáradtság, szomorúság, bőrpír, gyulladás, akkor ezeket megcélozva érdemes a probléma kezelésére legalkalmasabb illóolajat kiválasztani a permethez.

Segítségként, inspirációként most megmutatok Nektek 3 variációt, de szívesen várom a Ti saját receptjeiteket is.

Testpermet variációk

A fent leírt desztvíz + varázsmogyoró  oldathoz adjuk a megfelelő illóolajokat...


1. Energizáló testpermet

Ebben a forróságban igazán szuper frissítő hatással lehet ránk ez a finom testpermet.

-15 csepp grapefruit illóolaj (fantasztikus vidám, friss illat, energizál, depresszió ellen is hatásos)
-5 csepp levendula (nyugtató, kiegyensúlyozó illat, segít új erőre kapni)


2. Nyugtató testpermet

Ha kicsit "túlpörögted" a napot és egy perc nyugtod sem volt, nehezen kapcsolsz alacsonyabb sebességre, nem tudsz megnyugodni, akkor ajánlom ezt az illatvariációt, mely kicsit megnyugtat, segít kiengedni a gőzt.

-10 csepp fahéj illóolaj (romantikus, nyugtató illat, antibakteriális hatású)
-15 csepp édes narancs illóolaj ( kellemes, édeskés, felemelő illat)



3.  Agyserkentő testpermet

Nem bírsz már gondolkodni odafigyelni a munkahelyeden, tárgyaláson, meetingen? Kapd elő gyorsan a táskádból ezt a szuper sprayt, fújj 1-2-t magadra gyorsan és máris felélénkülsz.

-5 csepp rozmaring (frissítő, serkenti a memóriát, teljesítményt)
-10 csepp borsmenta ( fejfájásra, hányingerre kiváló, rendkívül frissítő illat)
-10 csepp pacsuli (nem feltétlenül szükséges, de segíti a koncentrálást)



Tipp: én egy kis rózsavizet is csempésztem  a testpermetembe, csak mert olyan finom illata van, annyira kellemes, nagyon szeretem.

Figyelmeztetések!
- csecsemők, kisgyermekek, várandósok és szoptatós kismamák esetében körültekintően alkalmazzuk az illóolajokat!!!
- mivel a testpermetekhez vizet használunk, melyben elszaporodhatnak idővel a baktériumok, így tanácsos mindenképpen sötét helyen, vagy hűtőben tárolni őket! Egyébként javasolt, hogy két héten belül használjuk fel őket.
- ajánlatos kisebb adagokat készíteni, így nem csak kísérletező kedvünket elégíthetjük ki, és folyton új illatokat próbálhatunk ki, de mindig friss permet lesz a kezünkben.

Jó kevergetést, próbálkozást, ha van már tapasztalat, nagyon örülnék, ha megosztanátok velünk! ;)

ragyogó napot :)

ha tetszett kérlek oszd meg facebookon:)) köszönöm