2013. június 2., vasárnap

5+1 citromos praktika a háztartásban

5+1 citromos házi praktikát válogattunk Nektek most össze. Ezen apró ötletek segítségével vegyszerek nélkül oldhatunk meg kisebb- nagyobb konyhai problémákat. Jöjjenek tehát sorban a legegyszerűbb, de legnagyszerűbb tippek:


1. Vágódeszka- tisztítása citrommal


A citrom természetes savtartalma kiváló antibakteriális hatású, így tökéletes a fa ill. műanyag vágódeszkák tisztítására is. Jól dörzsöljük be egy félbevágott citrommal a deszkát, hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le.
Ugye milyen egyszerű? ;D

2. Citrommal a betolakodó hangyák és egyéb kártevők ellen

Ugye Te sem szereted a hangyákat, bolhákat, csótányokat és egyéb kártevőket a lakásodban?


Ezzel az egyszerű tippel talán sikerül távol tartani vagy elűzni őket, és nem kell büdös, mérgező hangyairtó spray-vel körbefújni mindent. 

Helyezz kis citrom karikákat a "gyanús" repedésekhez, ablakpárkányhoz, küszöbhöz stb...minden olyan helyhez ahol épp támadnak a rovarok vagy esélyük lehet betörni a házadba.


3. Zsíroldó és fertőtlenítő házi tisztítószer

Nekem ez a kedvencem. Egy tuti háztartási tisztítószer csupa természetes összetevőből. Nálam is készül már, ott nyugszik a kamrában, nagyon kíváncsi vagyok rá. Citromot és ecetet külön- külön próbáltam, és bevált, szeretem, de így együtt....biztos ütős. :)

Egy csomó citromhéjat tegyünk egy zárható fedelű üveg edénybe, öntsük fel fehér ecettel, amíg teljesen ellepi. Tegyük sötét helyre 2 hétig, amíg összeérik. Majd távolítsuk el belőle a citromhéjakat, szűrjük le. Öntsük fel vízzel fele víz- fele citromos-ecet oldat arányban és használjuk úgy, mint egy általános tisztítószert, vízkőoldásra, fürdőszobai és konyhai felületek tisztítására, wc fertőtlenítésre stb...stb...
(a citromhéjból kiszedett citromokat pedig használjuk fel egy szuper frissítő citromos- mentás limonádéhoz, hogy a házimunka is jobban menjen ;)).

4. Szagtalanítsd a szemeteskukádat!

Dobj néhány citromhéjat a szemetes zacskó alá. Ez segít elnyelni a kellemetlen szagokat, és friss illatot kölcsönöz a szemetesnek.

5. Legyen friss illat a hűtőszekrényedben is!

Az előbbi tipphez hasonlóan, tedd egy citrom héját a hűtőszekrénybe. Frissen, illatosan tartja hűtődet.

+1 tipp:  szabadulj meg könnyedén a mikróhullámú sütödben lerakódott zsírtól és szennyeződéstől, kattints ide a praktikáért >>>>>