Hazaérve rögtön ki is próbáltam vajas- mézes kenyér formájában. Nyilván rögtön nem érez az ember semmit, viszont este lefekvéskor furcsa volt, hogy nem mar a gyomorsav olyan elviselhetetlenül, mint általában. Azonnal utána olvastam az interneten a dolgoknak és valóban igaza volt az úrnak.
A következő információkat találtam a Repcemézről:
- színe halványsárga és krémszín között változó lehet
- állaga krémszerű, ezért krémméznek is hívják. A magas szőlőcukor tartalma miatt hamar kikristályosodik. (a magas szőlőcukor tartalma miatt nem szabad túlzásokba esni vele, ugyanúgy mint más magas cukortartalmú élelmiszerekkel, főleg a terhesség idején kell határt szabni, de biztonsággal, sőt ajánlottan fogyasztható megfelelő mennyiségeben)
- szinte egyedülállóként a mézek között lúgos kémhatású, így gyomorsavtúltengés esetén javasolt fogyasztása
- gyulladáscsökkentő, erősítő, fertőtlenítő hatással rendelkezik
- magas vastartalma miatt kifejezetten ajánlott vérszegénységben szenvedőknek is!
A legutolsó sor szintén meglepett és meg is örültem neki, mert időközben kézbe kaptam a legutóbbi vérvizsgálati leletemet, ami sajnos kicsit alacsony vastartalmat jelzett. Ezzel a mézzel viszont két legyet ütök egy csapásra. :) Sőt hármat, mert nagyon finom. Természetesen mértékkel fogyasztom, de rendszeresen, így bízom benne, hogy lényegesen javítani fog a fent említett két problémámon.
Egy kis segítség, ahol információt kaphattok erről és további finom és különleges (cseresznyés, gesztenyés..stb...) mézekről:
Baranyi Zoltán, 9312 Szilsárkány, Szabadság u. 2 , http://www.baranyaimeheszet.hu/kezdo.html
Nyáron nagyon sok fesztiválon, vásáron megtalálhatjátok Őket és finom mézeiket, kismamáknak feltétlenül javaslom a repceméz kipróbálását,! ;))) /terhességi cukorbetegség fennállásakor, feltétlenül kérdezzétek meg a kezelőorvost, diabetikust!!!/
Ha van kismama ismerősöd, vagy olyan, akinek segíthet a fenti írás a problémái csökkentésében, akkor oszd meg vele bátran a lenti "Küldés" gombbal! :) köszönöm