2013. április 25., csütörtök

Chili paprika- olaj narancsbőr ellen- készítsd el magad!

Ez a bejegyzés főként egy nagyon kedves barátnőmnek készült, de mindazok számára is szól, akik ki szeretnék próbálni a paprika narancsbőr elleni hatását. A barátnőm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy forgalmazunk-e paprika krémet vagy olajat? Sajnos nemmel kellett válaszolnom, annak ellenére, hogy több narancsbőr elleni, bőrradírozó szappan megtalálható nálunk (itt meg tudod nézni őket). Viszont most kifejezetten a paprika került a kérdés középpontjába, így neki ugrottam az internetnek, hogy segítsek keresni természetes alapanyagokból készült paprika krémet vagy olajat. Keresgélésem sikertelen volt, legalább is én a magyar piacon nem találtam olyan terméket ebben a kategóriában, mely ne tartalmazott volna vagy kőolajszármazékot, vagy parabént vagy egyéb más csúnyaságot. Így jött az ötlet, hogy oké, nem szúrnak ki velünk, csinálunk majd magunk, saját kezűleg! :)

Fel is kutattam a neten jó néhány receptet és az én kedvencem az egyszerűsége miatt a következő lett:

Chili paprika olaj narancsbőr ellen


Nem kell más a recept elkészítéséhez, mint néhány chili paprika (itt mennyiséget azért nem írnék, mert attól függ, hogy mekkora üveget akarsz majd megtölteni vele), és egy kevés olívaolaj, vagy egyéb más hordozó olaj. A hordozó olajakról bővebben itt olvashattatok már.>>>>

A megmosott chiliket szórjuk szét egy sütőtálcán, majd türelmünktől függően választhatunk két szárítási eljárás közül:
- 20-30 napig a tálcát minden nap tegyük ki a napra, hogy jól kiszáradjanak a paprikák
- a tálcát a chilikkel helyezzük a sütőbe és addig szárítsuk (legjobb a légkeveréses mód), amíg teljesen ki nem száradnak.

Én a kicsit türelmetlenebb fajta vagyok, így biztosan a második lehetőség szerint fogok eljárni.:)

A kiszárított chili paprikákat vagdossuk össze késsel vagy ollóval kis darabkákra, majd helyezzük egy szép üveg aljába, amiben tárolni szeretnénk majd. Öntsük fel olívaolajjal (hordozó olajjal), amíg el nem lepi teljesen a paprikákat. Gondosan zárjuk le az üveget, majd helyezzük 2-3 hétre fénytől védett helyre. Az üveg tartalma közben melegedni fog, ne ijedjünk meg tőle, ez a dolga.:) A 2-3 hét leteltével az olaj egy részét szűrd le, így könnyebb bőrre alkalmazni. 


Ezt az olajat később használhatod különböző ételekhez is, húsokhoz, tésztákhoz, salátákhoz stb...Ezért érdemes egy részében benne hagyni a paprika darabkákat, és nem leszűrni a teljes mennyiséget. .Én kismamaként sem tudok ellenállni a finom csípős ételeknek, annak ellenére, hogy sokan elítélik, ha egy kismama csípőset eszik, merthogy nem jó és kész. Hát én ezzel úgy vagyok, hogy egy kevéske biztosan nem árt sem a babának sem a mamának, és ha mamának jól esik, az jól esik a lelkének is, ami pedig jót tesz a babának is.:)

Narancsbőr ellen a következőképpen használhatod fel az elkészült olajat:

Kend be az érintett bőrfelületet az olajjal, tekerd körbe follpackkal, majd hagyd rajta nagyjából 30 percen keresztül. Edzés előtt is bekenheted magad vele, ha nem zavar az olaj, így biztosan segíti a vérkeringést, izzadást. A paprika kissé csípni fogja a bőrödet és ki is fog vörösödni, de azt hiszem megéri, hiszen hetente 1-2-szer alkalmazva már nagyszerű hatást lehet elérni, és mindezt drága és vegyszermentes krémek, kencék nélkül. 

Aki tud esetleg hasonló szuper receptet narancsbőrre, ossza meg velünk bátran, várjuk! 


5 megjegyzés :

  1. Esetleg érdemes kis fahéjolajat is csepegtetni hozzá, azt is szokták ajánlani narancsbőr kezelésére! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet. A fahéj tényleg jó narancsbőrre, és még jobb illatot is ad a kencének.;)

      Törlés
  2. Sziasztok! Olvasván a cikket, wow! Sajnos én is narancsbőrrel küzködöm, de soha nem hallottam róla, hogy a chili olaj erre jó. Ki is próbálom. Viszont egy szuper helyről szoktam vásárolni chili olajat, mert van Magyarországon olyan kertészet, ahol E BETŰ ÉS ADALÉKANYAG MENTES TERMÉKEKET ÁLLÍTANAK ELŐ ÉS MINDENT A SAJÁT KERTÉSZETÜKBEN TERMELNEK, MINDEN BIO! Ajánlom nektek is, itt megtudjátok nézni: www.magyarchilis.hu Van sima chili olajuk és van fűszerolajuk is meg egyéb más nyalánkságok, nézzétek meg ;)

    VálaszTörlés
  3. sziasztok! en ezt kicsit maskent keszitettem el viszont olyan kevereket kaptam vegezetul ami cellulitiszgyilkos!
    ime: kb 1 dl olivaolajhoz 3 4 akar 5 darab nagyon csipos paprikat adtam feldarabolva majd ezt botmixerrel elegyitettem es raadaskent csipospaprika port is kevertem. a mixet hutoben erleltem fel even keresztul majd leszurtem. megjegyzem kis penesz is kepzodott a tetejen ezt eltavolitottam a tobbit szurtem. a kapott olajjal kiserletezek es nagyon hatasos! TERMESZETESEN FOLIAVAL.

    VálaszTörlés
  4. a fennebb emlitett keverek folottebb egeto hatasu ugyhogy vigyazzatok vele! :)

    VálaszTörlés